Планинска застраховка

Планинската застраховка е предназначена за всички, които възнамеряват да прекарат време в планината. В това число се включват скиори, алпинисти и хора упражняващи всякакви спортове, които са в планините. Но планинската застраховката е предназначена и за хора, които не упражняват определен спорт, а просто са решили да прекарат малко време в планината.

Планинска застраховка

Застраховката е предназначена да покрие разходите, ако застрахования се изгуби или пострада в планината. Застраховката покрива разходите по издирване, спасяване и транспортиране на пострадалия. Също така планинската застраховка покрива и медицински услуги за лекуване на пострадалия от наранявания възникнали от инцидента в планината и застрахователя изплаща и пари за възникнала временна нетрудоспособност. Ако въз основа на инцидента възникне увреждане пораждащо трайни увреждания и нетрудоспособност, то застрахователя заплаща сума на пострадалия според условията в полицата.

Ако възникне смърт, застрахователната компания заплаща застрахователната сума на предварително упълномощено ползващо лице.

Застрахователната компания покрива тези разходи само до размера на застрахователната сума.

Планинска застраховка - цена

Цената на застраховката зависи от размера на застрахователната сума и от периода на застраховката. Цените варират според раличните застрахователни дружества, но за планинска застраховка на година с лимит 1000 лв струва около 20 лв.

Ако сте планинар с препоръчително да имате планинска застраховка, защото сумите за застраховките са сравнително ниски, а ако се наложи да се провежда спасителна акция за вас, ще се наложи да платите солидни суми след това. Спасителните служби в България вече изискват заплащане, ако се е наложило да използвате техните услуги и стойността на една спасителна акция може да достигне хиляди лв.