Гражданска отговорност

Гражданска отговорност

Гражданската отговорност е застраховка за притежателите на автомобили. Застраховката цели обезщетяването на имуществени и не имуществени вреди свързани с притежанието и използването на МПС (моторно превозно средство). Този вид застраховка е задължителна. Застраховката гражданска отговорност не застрахова имущество, а застрахова отговорностите, които носим като притежатели и използвайки на автомобил. Например ако шофирайки причиним имуществени или не имуществени щети (например блъснем друга кола по невнимание), то ние носим отговорност. Ако само одраскаме боята на някой сумата не е голяма, но шофирайки може да бъдат причинени много големи имуществени щети и може да бъдат нанесени и огромни не имуществени щети (например ако пострада човек). Сумите могат да са огромни и непосилни за много хора. Именно поради тези причини застраховката гражданска отговорност е задължителна застраховка и всеки притежател на автомобил трябва да има застраховка.

Лимит на гражданска отговорност

Застраховката гражданска отговорност ни застрахова за щети до определена горна граница. Тоест ако нанесем щети над определената парична сума, за която сме се застраховали, ще трябва да си платим ние и тази сума няма да се изплати от застрахователното дружество. Максималната сума, която застрахователното дружеството би платило в случай на настъпване на застрахователна ситуация, се нарича лимит на отговорност. Минималния лимита на отговорност се определя от комисията за финансов надзор и за 2008 година лимита е следния: за имуществени щети до 200 000 лв, за не имуществени щети, където само едно лице е пострадало до 700 000 лв и в случаите на две или повече пострадали лица лимита е до един милион лева. Това са минималния лимит на отговорност, който е задължителен по закон, но автомобилистите могат доброволно да увеличат този лимит, в този случай ще трябва да заплатят по - висока цена на застраховката.

ГО в Европейския съюз

Ако притежавате валидна застраховка ГО за България, автоматично застраховката е валидна за всички държави от Европейския Съюз (ЕС). Ако възнамерявате да пътувате извън страните на Европейския Съюз и тези държави са сключили споразумението Зелена карта, то пред да влезете в страната ще трябва да имате валидна застраховка Зелена Карта. Застраховката Зелена Карта се сключва само като допълнение към вече съществуваща гражданска отговорност и може да е валидна за период от 15 дни, 30 дни, 3 месеца, 6 месеца или година.

Страните, които са в споразумението Зелена Карта и са извън ЕС са: Албания, Андора, Босна и Херциговина, Беларус, Хърватска, Израел, Иран, Мароко, Молдова, Македония, Сърбия и Черна гора, Тунис, Турция, Украйна.

Цени на ГО

Цение на застраховките гражданска отговорност се определят в зависимост от вида на моторното превозно средство и за леки автомобили цената се определя и от обема на двигателя. При товарните автомобили има различни цени в зависимост от тонажа.

При леките автомобили има различни цени според обема на двигателя на автомобила. Всеки застраховател предлага различни категории. Най - често използваните са следните категории:

 • леки автомобили с двигатели до 1800 кубика
 • леки автомобили с двигатели между 1800 кубика и 2500 кубика
 • леки автомобили с двигатели над 2500 кубика


При товарните автомобили най - често срещаното разделението е в следните категории:

 • товарни автомобили до 3.5 тона
 • товарни автомобили между 3.5 тона и 10 тона
 • товарни автомобили над 10 тона

 

Шофиране без гражданска отговорност

Ако шофирате без да имате задължителната застраховка гражданска отговорност, то при проверка от КАТ ще ви бъде отнет талона и ще можете да си го получите обратно след като представите валидна полица за застраховка гражданска отговорност. Освен това ви грози и глоба от 100 до 1000 лв в зависимост дали автомобила е се притежава от частно лице или от фирма. Също за размера на глобата има значение дали това е първото ви такова нарушение.

Без гражданска отговорност

За това дали всяка кола има застраховка гражданска отговорност се грижат КАТ и Гаранционния фонд. Проверката за застраховка се извършва от органите на КАТ при проверка на автомобила. Според статия във вестник 24 часа, публикувана на 25 Юни 2008 година, КАТ и Гаранционния фонд разработват информационна система, която цели да намали броя на невалидните застраховки гражданска отговорност. Системата ще следи автоматично, които автомобили са без застраховка и ще информира КАТ, от където се планира да спират автомобилите от движение, след предупреждение. Системата вече работи тестово и реалното първите изгорели ще се появят след края на летния сезон на 2008 година.

Разсрочено плащане на гражданска отговорност

Застраховката гражданска отговорност се сключва за цяла година, но ако нямате възможност да платите цялата сума на веднъж можете да платите на няколко вноски. Стандартния модел е да се плаща на две или четири различни вноски, но има застрахователни компании, които предлагат разсрочено плащане до 12 вноски. Ако сключите застраховка гражданска отговорност на разсрочено плащане, трябва да знаете, че застраховката ви не е валидна ако закъснеете за някое от плащанията с повече от 15 дни.

Внимание!!!

Ако настъпи произшествие застрахователя е длъжен да изплати обезщетенията на третите не виновни потърпевши лица, но в някои определени случаи застрахователната компания може да поиска от вас да върните всички суми. Ситуациите, в които това може да се случи са следните:

 • управление на автомобила след употреба на алкохол, над допустимите граници или под влианието на наркотични вещества
 • не е спрял и не е взел мерки за отстраняване на възникнала по време на движение повреда или неизправност в МПС, когато застрашава безопасността на движението, и ПТП е възникнало в резултат на това
 • е управлявал МПС без свидетелство за управление
 • е причинил вредите умишлено


Отстъпки за гражданска отговорност

 • Някои застрахователни компании предлагат отстъпка в застраховката гражданска отговорност с 10% от цената (само някои застрахователи!), ако имате застраховка Автокаско при тях.
 • Отстъпка по местоживеене - застрахователите са изчислили, че е по - малко вероятно да се случи инцидент ако не живеете е някой от големите градове, за това се предлага отстъпка от застраховката гражданска отговорност в зависимост, в кой град живеете. Някои застрахователи дават отстъпка ако не живеете в София, а други ако не живеете в София, Варна, Пловдив, Русе и Бургас (големите градове).

 

Бонус - Малус

Следвайки естествения ход на развитие на застраховките и българските застрахователни дружества предлагат застраховките гражданска отговорност на принципа Бонус -Малус. Тоест цените на застраховките са едни за шофьорите без произшествия и различни за шофьорите с произшествия (важи само за физически лица). За сега в България има значение само дали сте имали виновно причинени произшествия през последните 3 години. Искаме да подчертаем, че става дума за ПТП-та, които сте причинили и вие имате вината. Ако вас са ви блъснали и вие нямате вина за това, то това не се включва.
Проблеми с гражданската отговорност

Ако имате някакви проблеми или притеснения свързани с вашата застраховка гражданска отговорност или сте пострадали при ПТП, то ние ви съветваме да се свържете с асоциацията за защита на застрахованите или пострадали при ПТП. Там можете да потърсите помощ от професионални експерти, които ще ви помогнат със съвет или с ресурсите на асоциацията.

Гражданска отговорност след покупка на автомобил

Ако закупите нов автомобил сте длъжни в срок от две седмици (може да е различен за различните застрахователи) да се явите при застрахователната компания и да поискате издаването на нова полица с вашето име на полицата. Ако не спазите срока застраховката става невалидна, независимо, че е валидна застраховка на автомобила.

Цени на гражданска отговорност

Цените на застраховката гражданска отговорност се менят ежегодно, а по време на пика на купуване на застраховките ГО (месец Декември и месец Януари), някои застрахователни компании променят доста бързо цените на застраховките. Това се прави с цел да се привлекат повече клиенти, но от страна на клиентите това не е добре, защото почти никога не се знае какви са актуалните цени и къде е най - изгодно да се сключи застраховката. Най - добрият начин е да се използва помощник за цените на гражданската отговорност, помощника е онлине програма, която сканира всички цени и може в да ви помогне в избора на най - изгодната оферта.