Видове застраховане

Застраховането е разделено на:

  • общо застраховане – застрахова се имущество
  • животозастраховане – застрахова се живота на индивида.


Купуване на застраховка
Не сте длъжни да правите повечето застраховки, но за Ваше спокойствие, обмислете някои от тях. Седнете и помислете кои са Ви приоритетите и къде се крият най-големите рискове за нарушаване на Вашето спокойствие.

Можете да купите застраховка направо от застрахователя по телефона, по интернет (все още рядко), но също така и от друг вид фирми, като банки, финансови съветници (все още рядкост в България), застрахователни брокери, ипотечни брокери, супермаркети – вижте Получаване на помощ.
Разберете фактите

Застраховките се различават по това какво покриват и какво не (изключенията). Прочетете: Общите и специалните условия на полицата, което застрахователната компания ще Ви предложи, за да разберете какво точно получавате и го използвайте, за да направите сравнение с другите полици - вижте сравнете продуктите.

Каквато и застраховка да решите да си направите, винаги:

  • проверявайте дали фирмата е в регистъра на Комисията за финансов Надзор ( КФН )
  • представяйте всички данни, когато кандидатствате за застраховка – в противен случай, полицата Ви може да стане невалидна и застрахователната компания няма да Ви плати при иск;
  • четете общите и специалните условия на полицата за изключения – за да сте сигурни, че избирате подходящата за Вас полица и
  • разучете какво предлагат другите, за да сте сигурни, че получавате най-изгодните условия. Някои полици може и да са по-евтини, но да не предлагат същото ниво на защита.